Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Drahokamy a polodrahokamy

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Drahokamy a polodrahokamy

Pro pravidelnost svých tvarů a úžasnou barevnost jsou krystaly a minerály odnepaměti předmětem přírodovědných zkoumání i objektem sběratelské vášně.
Stále více lidí se začíná zajímat o polodrahokamy a drahokamy. Z různých důvodů, ať už z hlediska krásy ( přívěšky, náramky … ), tak třeba také kvůli jejich pověstným léčivým účinkům a magii, nebo kvůli mineralogii, ale ani to není poslední, protože existují i sběratelé…

Dějiny drahých kamenů a polodrahokamů:
Již ve starém Řecku byly minerály zkoumány a zevrubně se jimi zabýval Aristoteles a Theophrastos . Staří Řekové rozlišovali již tehdy na šedesát různých nerostů, které klasifikovali podle jejich vlastností, jako zpracovatelnost, hořlavost nebo kovový charakter. V 17.-18. století byla provedena celá záplava morfologických měření, která vedla ke zjištění,
všechny krystaly vyskytující se v přírodě lze zařadit do pouze sedmi různých skupin, jimž říkáme „ krystalografické soustavy“.

Drahé kameny v dějinách:
Existuje bezpočet mýtů a legend spojovaných s minerály. Některé vyprávějí o prokletých kamenech, jiné o kamenech se speciálními léčivými účinky, nebo že chrání nebo přinášejí štěstí. K některým z největších diamantů se váží legendy vyprávěné po celá staletí Některé doly byly prohlašovány za prokleté. Např. v Barmě (nyní Myanmar), kde všechny drahé kameny patří panovníkovi, byla záměrně pěstována víra, že každý, kdo vezme drahý kámen z dolu, bude proklet. Měly se tak omezit ztráty cenného národního jmění.


Věštění z křišťálové koule:
Koule z vyleštěného křišťálu jsou používány k předvídání budoucnosti od řeckých a římských dob. Nesnadnost nalezení dokonalého a dostatečně velkého křišťálu, který by mohl být zušlechtěn, přispívá k mystice. Mystik hledí upře-ně na kouli, nechá rozostřit svůj zrak a pak interpretuje nejasný „obraz“.

Měsíční kameny:
Určité drahokamy a polodrahokamy byly tradičně spojovány s různými měsíci v roce a předpokládalo se, že lidem narozeným pod jejich „vlivem“ přinesou štěstí nebo vážnost. Pravděpodobně to pramenilo ve starodávné víře, že drahokamy pocházejí z nebe. Mnoho kultur spojuje drahokamy se znaky zvěrokruhu a jiné zase s měsíci v roce, ale volba se mění od země k zemi, možná ovlivňována dostupností drahých kamenů, místními tradicemi nebo módou. Zvyk nošení šperků s měsíčními kameny započal v 18. století v Polsku a odtud se rozšířil do celého světa. Výběr dnes nejoblíbenějších kamenů

Luminiscence:
tak označujeme světélkování, které může vycházet z krystalů. Je-li toto světélkování vyvoláno ultrafialovými paprsky, mluvíme o fluorescenci( od svitu fluoru). Využívá se při těžbě a to například u scheelitu.
Dobré je, že polodrahokamy a drahokamy člověku mohou pomoci. Některé podporují dobrou náladu, některé srdeční činnost, některé třeba jen štěstí a mají pozitivní účinky při rehabilitaci.


Měsíční kameny podle znamení zvěrokruhu:

22.12. - 10.1. Kozoroh – sněhovločkový obsidián, ametyst, saténový jaspis
21.1. - 20.2. Vodnář – howlit modrý, sokolí oko, sodalit
21.2. - 20.3. Ryby – ametyst, fluorit, křemen,
21.3. - 20.4. Skopec – hematit, červený jaspis, karneol
21.4. - 20.5. Býk – mechový achát, žlutý jaspis, citrín
21.5. - 21.6. Blíženci – růženín, tygří oko, citrín
22.6. - 22.7. Rak – zelený jaspis, aventurín, bílí howlit 7
23.7. - 23.8. Lev – křišťál, tygří oko, pyrit
24.8. - 23.9. Panna – jaspis leopardí, achát fialový a šedý, citrín
24.9. - 23.10. Váhy – unakit, růženín, modrý howlit
24.10. - 22.11. Štír – jaspis brekciový a červený, býčí oko
23.11. - 21.12. Střelec – sněhový křemen, opál, mahagon. obsidián

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT